Spring naar inhoud

Monumenten

De Historische Vereniging Annen heeft diverse monumenten ontworpen en geplaatst.

Overzicht van de monumenten: 

Het Herdenkingsmonument:  Omarm de vrijdheid. 

De Markestenen:
Markesteen Annen - Zuidlaren.
Markesteen Annen - Anloo. 

 

Herdenkingsmonument: 

Onthulling
Op 13 april is het 78 jaar geleden dat Annen is bevrijd. Op deze dag zal het monument onthuld worden. Meer hierover volgt binnenkort!

Thema
Het landelijke thema op 4 en 5 mei is VIER DE VRIJHEID. “Daarom heb ik gekozen voor een wimpel; een guirlande”, licht Albert (ontwerper herdenkingsmonument) toe. “Een roestvrijstalen wimpel die rondom de steen slingert. Toen ik de schetsen en de maquette liet zien aan de betrokkenen, zagen ze direct een omarming van de steen. Daarom kiezen we in Annen voor het thema: OMARM DE VRIJHEID.
 

Positief 
Het monument is te vergelijken met die in de omliggende dorpen. “Maar het is meer, het staat ook voor de ontwikkelingen die vandaag de dag spelen, denk bijvoorbeeld aan de  oorlog in Oekraïne of aan groeperingen die elkaar naar het leven staan in allerlei verschillende situaties. Wij willen aangeven dat we onze vrijheid moeten koesteren.”

Gezamenlijk 
Inmiddels wordt er gewerkt aan de uitvoering van het ontwerp. Albert benadrukt dat hij het niet alleen doet. “Natuurlijk heb ik het bedacht en geef ik aan wat het idee is, maar alle waardering gaat naar degenen die het uitvoeren: André Hopman, Bas Erkelens en René Kuipers werken en denken mee. Uit dun plaatmateriaal hebben we eerst een prototype gemaakt en op basis hiervan hebben we via René Kuipers roestvrijstalen strips laten maken waarin de tekst OMARM DE VRIJHEID uitgestanst is. De guirlande is inmiddels in elkaar gelast.

Charme 
De steen met de omcirkeling van de guirlande komt op een sokkel van 80x80x80 cm. Deze sokkel bestaat uit een in eigen beheer gemaakt metalen frame en wordt door steenhouwerij Engberts uit Assen bekleed met gezandstraalde platen Belgisch Hardsteen. Aan de voorzijde komen de namen van de slachtoffers en op de schuine bovenkant van de sokkel in roestvrij staal de tekst GEDENK DE OFFERS.

Lokatie
“Het monument wordt geplaatst op het brinkje bij de kruising Schoolstraat / Molenakkers, tegenover de school”,

 

Werkgroep Herdenkingsmonument: 
Albert Rademaker, Geert Anninga, Klaas Behling, Geert Dekker en Arjan de Jonge