Spring naar inhoud

Van de werkgroep Herdenkingsmonument: 
Het dorp Annen kent een gecompliceerd oorlogsverleden. In de speciale uitgave van Toen (maart 2021) met het thema ’75 jaar Vrijheid Aa en Hunze’ is hierover al geschreven. Met de komst van de bezetter koos een deel van de inwoners er voor om aan de kant van de Duitsers te gaan staan. Mogelijk is dit de oorzaak dat er in Annen geen monument of gedenkteken voor oorlogsslachtoffers is opgericht. Meer dan 75 jaar na de beëindiging van de tweede wereldoorlog heeft de Historische
Vereniging Annen het initiatief genomen om alsnog een herdenkingsmonument op te richten. Hierop zullen inwoners van Annen die door oorlogshandelingen zijn omgekomen, worden vermeld.
Daarnaast moet dit gedenkteken er ook toe bijdragen om in breder verband stil te staan bij het punt hoe belangrijk ‘vrijheid’ is voor onze manier van leven. Juist ook in de huidige situatie waarbij we binnen Europa een verwoestende oorlog meemaken, waarbij het begrip ‘vrijheid’ aan alle kanten geweld wordt aangedaan. Het heeft wat langer geduurd dan in de meeste plaatsen, maar gelukkig is nu ook de tijd gekomen om in Annen een herdenkingsmonument op te richten.
Leden werkgroep Herdenkingsmonument: Albert Rademaker, Geert Dekker, Arjan de Jonge, Geert Anninga en Klaas Behling
 


Van de redactie

Het einde van het jaar 2023 is bijna bereikt en de laatste TOEN van dit jaar is weer klaar. In dit nummer leest u ook deze keer de levensgeschiedenis van twee oorlogsslachtoffers, namelijk Arend Kors en Harm Nijborg. Het zijn opnieuw verhalen van twee ‘gewone Anneroelen’, die door oorlogsomstandigheden om het leven zijn gekomen.

In de rubriek ‘Anneroelen in den Vrömde’ vertelt Betsy Torenbos over haar bijzondere leven. Zij is in haar leven uitgegroeid tot een veelzijdig kunstenares, die niet alleen in Nederland maar ook internationaal carrière heeft gemaakt!

Het leven van een schipper in de 19e eeuw was zwaar en gevaarlijk. Dat kunt u lezen in een verhaal over de schippersfamilie Bremer. In het jaar 1866 brak er een choleraepidemie waardoor schipper Bremer en zijn echtgenote overleden. Hun vier kinderen van nog geen tien jaar oud, werden bij familie in Annen ondergebracht.

Ook hebben we een verslag van de bevindingen over een onderzoek naar de plaats van het voormalige Ellentshuis. Dit in documenten beschreven ‘voorname’ huis in Annen is al lang verdwenen, maar op de vermoedelijk plaats zijn in ieder geval de posities van de grachten teruggevonden.

In de huidige tijd hebben we te maken met extreem hoge gasprijzen en proberen we zo zuinig mogelijk ons huis warm te houden. Geert Brands vertelt in zijn beschrijving hoe dat probleem van hoge stookkosten in het midden van de vorige eeuw ook al speelde.

Gea Aling-Hoving speelt een speciale rol in het leven van Wilma Houwing. Wilma is visueel gehandicapt, maar als geboren ‘Anneroel’ erg geïnteresseerd in het wel een wee van ons dorp. Daarom leest Gea iedere uitgave aan haar voor. Een prijzenswaardig initiatief!

Wie zijn dit ook alweer?