Spring naar inhoud

De TOEN nr. 4 van 2021.

 

Van de redactie

Helaas hebben we nog steeds te maken met de beperkende coronamaatregelen, die we moeten naleven om ‘het virus eronder te krijgen’. Op het moment van schrijven zien de besmettingscijfers er slecht uit en het ziet er niet naar uit dat er in de komende weken snel een verbetering zit aan te komen. Dit werpt een smet over onze samenleving en gemoedstoestand. Een lichtpuntje vormt misschien de uitkomst van vele onderzoekingen naar het geestelijk welbevinden van de bevolking: ‘met Nederland gaat het slecht maar met mij gaat het goed…’. Wij hopen dat deze uitkomst ook voor uw situatie geldt!

Direct na het verschijnen van het vorige nummer (nr. 3, sept. 2021) meldde een aantal lezers dat ze een misdruk hadden ontvangen. Dit tot grote schrik van de redactie en daarvoor onze excuses. Gelukkig bleef het aantal meldingen beperkt en konden we deze meteen voor een correct exemplaar omruilen. Mocht u misschien ook een misdruk hebben ontvangen, dan willen wij u de mogelijkheid bieden om alsnog een gaaf exemplaar te ontvangen. U kunt zich daarvoor -uiterlijk tot 8 januari 2022- melden bij de redactie via: redactie@annentoen.nl

In deze uitgave van TOEN starten we met een aflevering van ‘Anneroelen in den Vrömde’. Jan Dekens heeft deze bijdrage geschreven.

Vanaf de jaren twintig moest de eigenaar van een fiets hiervoor belasting betalen en hij moest dan als bewijs een ‘fietsplaatje’ kopen en aan zijn fiets bevestigen. In de jaren dertig, nam het aantal werklozen enorm toe. Door hun moeilijke financiële positie hoefden werklozen geen fietsbelasting te betalen. Maar ze kregen dan een fietsplaatje met een gat erin, wat begrijpelijk als ‘discriminerend’ werd ervaren! Bert Staats sprak met een Annenaar, die de tijd van het fietsplaatje nog had meegemaakt en schreef er een verhaal over.

Voor een veehouder vormde in vroeger tijden de dood van een koe of een paard een groot financieel verlies. Daarom werden lokale verzekeringen opgezet – het Veefonds. Uit dit fonds kon aan de boer een schadebedrag worden uitgekeerd bij de dood van een dier. Ook Annen kende vroeger een Veefonds en Geert Dekker dook in de geschiedenisboeken van deze organisatie.

Traditiegetrouw vinden we op de middenpagina’s weer een foto en voor u de opdracht om antwoord te geven op de vraag: ‘Wie zijn dit ook alweer…?’

De oudere inwoners van Annen weten nog goed dat Jan en Geesje Schutrups een manufacturenzaak hadden aan de Brink. Geesje is geboren aan de Bartelaar (haar geboortehuis kunt u zien op de omslagfoto) en heeft haar hele leven in Annen gewoond. Willem Mulder en Gea Aling-Hoving hebben haar uitvoerig gesproken en haar levensverhaal, maar en passant ook de geschiedenis van de manufacturenzaak, in een artikel beschreven.

Passend bij de tijd van het jaar, wordt de uitgave van TOEN afgesloten met een ‘sprookjesachtige’ vertelling van Geert Brands. We kennen deze schrijver van levensechte beschrijvingen van de omgeving van zijn jeugdjaren met daarbij een scherp oog voor details, realiteit en humor. Hier een ander beeld van zijn schrijverschap met het verhaal getiteld: De Kerstroos in het Kniphorstbos.

Op zoek naar verhalen over 50 jaar Sport- en Spelweek!

In de Hemelvaartweek van het jaar 2022 staat de vijftigste uitvoering van de Sport- en Spelweek op het programma! De redactie heeft daarom besloten om een speciale TOEN, volledig gewijd aan het fenomeen Sport- en Spelweek uit te geven. Deze uitgave verschijnt in maart 2022.

Wij zijn ervan overtuigd dat er vele lezers zijn die speciale persoonlijke herinneringen bewaren aan de Sport- en Spelweek – jouw eerste zoen, het eerste biertje, een heldenrol bij de Zeskamp of gewoon de fiets kwijt. De redactie is benieuwd naar jouw verhaal of herinnering in maximaal 150 woorden. Ook speciale foto’s met een verhaal erbij zijn welkom! Je kunt reacties digitaal inleveren via: redactie@annentoen.nl en wij vragen je om deze uiterlijk 21 januari 2022 op te sturen en wie weet krijgt jouw verhaal een mooi plaatsje in de speciale ’50 jaar Sport- en Spelweek uitgave van TOEN.